Zdrowa dieta zakłada codzienne spożycie odpowiedniej ilości warzyw i owoców, które są podstawowym źródłem najważniejszych witamin i minerałów. Przeważnie kupujemy je na okolicznych targach czy w sklepach spożywczych, liczac, że są bezpieczne.

Jak ozonowac owoce i warzywa?

ozonowanie owoców w domuWarzywa i owoce będą zdrowe pod warunkiem, że nie stosowano do ich produkcji szkodliwych substancji. Jednak w dzisiejszych czasach większość producentów nie stosuje się do tych zaleceń i na masową skalę stosują pestycydy, sztuczne nawozy czy inne środki wspomagające rozwój roślin. W związku z tym bardzo często w plonach znajdują się pozostałości różnych środków. Część z nich jest w środku, a inne osiadają na skórce, dlatego samo mycie produktów nie jest wystarczające. Najlepszym sposobem będzie ozonowanie owoców w domu, gdyż tylko tak usuniemy z nich wszelkie szkodliwe substancje. Niewiele osób wie, że ozon jest naturalnym gazem wykazującym silne działanie toksyczne i aseptyczne, które od dawna jest powszechnie wykorzystywane w odkażaniu żywności czy uzdatnianiu wody pitnej. Taki zabieg można samodzielnie wykonać w domu, ponieważ w sprzedaży są dostępne niewielkie generatory ozonu, które idealnie się nadają do domowego użytku. Może to być ozonator klasyczny z zestawem niezbędnych końcówek, do ozonowania żywności, wody lub klimatyzacji samochodowej. Są one w pełni bezpieczne, pod warunkiem, że są właściwie wykorzystywane. W przypadku ozonowania owoców, warzyw, wody czy mięsa można przebywać w tym samym pomieszczeniu.

Dzięki ozonowaniu pozbywamy się wszystkich niebezpiecznych bakterii, wirusów, pestycydów, antybiotyków czy nawet pleśni i grzybów, które znajdują się wewnątrz i na zewnątrz produktów spożywczych. Taki zabieg skutecznie przedłuża ich trwałość nawet do kilkunastu dni.

Related Posts