Jak zwiększyć odporność stali na substancje żrące?

 

Przemysł i produkcja oparta jest na wykorzystywaniu różnych surowców, w tym tak wytrzymałych jak stal. Stal jest również zdecydowanie najbardziej zróżnicowanym surowcem, ze względu na łączenie jej z innymi substancjami chemicznymi. Powstałe w ten sposób nowe gatunki stali wyróżnia zwiększona odporność na niekorzystne czynniki środowiskowe.

Jaki wpływ na odporność stali ma chrom?

310sTrudno wyobrazić sobie działalność zakładów produkcyjnych czy fabryk bez używania stali. Jest ona ceniona przede wszystkim na swoją odporność, ale i ze względu na łatwość, z jaką poddaje się obróbce. Często wykorzystywanym gatunkiem stali jest stal chromowo-niklowa 310s, określana także jako H23N18. Ten gatunek stali jest bardzo często wykorzystywany do produkcji maszyn produkcyjnych, przede wszystkim ze względu na swoją żaroodporność i żarowytrzymałość. Dodatkowo, w stosunku do innych rodzajów stali, opisywana stal cechuje się także ciągliwością oraz odpornością w powietrzu i atmosferze utleniającej nawet na tak wysokie temperatury jak 1050 stopni Celsjusza. Wszystko to sprawia, ze ten gatunek stali jest wykorzystywany do produkcji takich materiałów i części jak piece, haki, podstawki, wózki, śruby, czy nawet obudowy pieców i kotłów. Zawartość w składzie tej stali takich związków jak chrom i nikiel sprawia, ze jest ona dodatkowo wysoce odporna na działanie substancji żrących. Dzięki temu wykorzystuje się ja również do wytwarzania części aparatur chemicznych, ale także do produkcji tygli czy rurociągów.

Działalność większości zakładów produkcyjnych nie byłaby możliwa, gdyby nie różne gatunki stali. Jest to zdecydowanie jedne z najbardziej wytrzymałych obecnie wykorzystywanych surowców. Wytrzymałość stali można dodatkowo zwiększyć, łącząc ją z innymi substancjami chemicznymi.