Słodka przyjaciółka z Kalifornii

Słodsza niż niejedna czekolada, a przy tym zdrowa. Ma nieoceniony wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, bogata w witaminy i minerały, stanowiąca źródło cennego błonnika. Mała, pomarszczona, pyszna i pachnąca. To idealny opis suszonej śliwki, doskonale znanej większości z nas. Kto jej jeszcze nie poznał, najwyższa pora, aby to nadrobić. 

Zalety suszonej śliwki kalifornijskiej

śliwka kalifornijskaSuszona śliwka to skarbnica cennych składników, dobrze znanych entuzjastom zdrowego żywienia. Najbardziej znana i lubiana wśród suszonych śliwek jest śliwka kalifornijska. Przywieziona została do Kalifornii około 200 lat temu i dzięki świetnym warunkom uprawy zyskała uznanie wśród hodowców i konsumentów. Pamiętajmy jednak, aby przy zakupie sprawdzać kraj pochodzenia na opakowaniu (odmiana kalifornijska pochodzi z USA), ponieważ niektórzy producenci ukrywają pod tą nazwą śliwki z Chile lub Argentyny. Tego, że suszona śliwka kalifornijska jest bardzo zdrowa, nie trzeba nikomu tłumaczyć. Zawiera witaminy z grupy A, E i B, ponadto żelazo, potas, fosfor, magnez i wapń. Ten mały suszony owoc, dzięki dużej zawartości błonnika (7 razy więcej, niż przed suszeniem) jest pomocny w wielu dolegliwościach. Stabilizując poziom cukru we krwi pomaga w walce z cukrzycą. Wzmaga uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej nam odmówić sobie przekąsek podczas walki z nadwagą. Błonnik posiada również delikatne właściwości przeczyszczające, ułatwia wypróżnianie i zmiękcza stolec, niwelując zaparcia. Kilka suszonych śliwek dziennie, całkowicie uwolni nas od problemów z wypróżnianiem. Ponadto błonnik w nich zawarty bierze udział w obniżaniu cholesterolu.

Te małe, ale jakże smaczne suszone owoce, powinny znaleźć swoje miejsce w diecie każdego z nas. Smakują idealnie zarówno jako samodzielna przekąska, przegryzana prosto z paczki, jak również w daniach śniadaniowych, czy obiadowych. Dodane do owsianki, płatków, naleśników, czy jako nadzienie do pieczonego mięsa lub składnik sosu, wzbogacą w zdrowy sposób nasze menu.