W naszym kraju jest niemalże tradycją, że na śniadanie i kolacje spożywamy pieczywo. Jest to produkt łatwy w przygotowaniu, kaloryczny i smaczny. Jednakże nie wszyscy mogą go jeść w podstawowej formie, czyli z mąki pszennej.

Z czego są robione chleby bezglutenowe?

chleb bezglutenowyPiekarnie w całym kraju przeważnie posiadają ponad osiemdziesiąt procent asortymentu przygotowanego z mąki pszennej lub jej dodatku. Jest ona najpopularniejszych rodzajem zbóż, które jest też najtańsze. Jednak zawiera gluten, którego nie mogą spożywać osoby chore na celiakię czy nietolerancję tego składnika. Gluten jest kombinacją białek roślinnych, które występują w pszenicy i jej odmianach. To właśnie ten składnik odpowiada za elastyczną i kleistą konsystencję ciasta. Chleb bezglutenowy charakteryzuje się znacznie większą kruchością i nieco inną konsystencją z uwagi na brak wymienionych wyżej białek, które w połączeniu z wodą, tworzą swoistego rodzaju klej. Chleby te są przygotowywane z mąk bezglutenowych, czyli najczęściej jest to mąka kukurydziana, gryczana, jaglana czy nawet migdałowa. Cechą charakterystyczną chlebów bez glutenu jest obecność w nich dużej ilości dodatków w postaci pestek i ziaren nasion, co dodatkowo zwiększa ich wartość odżywczą. Taki chleb można samodzielnie w domu wykonać, gdyż nie wymaga on posiadania specjalnych umiejętności. Wystarczy znaleźć w internecie odpowiedni przepis i zaopatrzyć się w kilka rodzajów mąk bezglutenowych. Z pewnością każdemu smakoszowi pieczywa taki chleb zasmakuje.

Co najważniejsze, zastosowanie mąki bezglutenowej wiąże się z zawartością w chlebie znacznie większej ilości witamin i minerałów, ponieważ jest ona znacznie bardziej wartościowa niż popularna mąka pszenna. Taki chleb jest nieco droższy, ale warty swojej ceny.

Related Posts